maandag 30 april 2012

LEUCOSPERMUM OF PROTEA?

                   LEUCOSPERMUM OF PROTEA?


Enige dagen geleden bezocht ik een tuincentra en zag daar een zeer aparte bloeiende plant staan. De bloem kwam me bekend voor en daar er geen verzorgingsplaatje mij de plant was gestoken vroeg ik aan één van de medewerkers of dit soms een Protea was. Het antwoord was "Ja" en ondanks de prijs kon ik het niet laten de plant te kopen.



                                                   ( De bloem van de Leucospermum.)

Daar ik de pastic pot wat aan de kleine kant vond bij thuiskomst de plant gelijk in een ruimere stenen pot overgepoot. Zo vond ik aan de onderzijde van de plasticpot een stickertje met de naam ' Leucospernum' er op.
Daar ik toch graag wilde weten hoe deze plant verder te verzorgen ben ik op internet gaan zoeken. Zo kwam ik er achter, dat op de eerste plaats de naam niet volledig juist was en het Leucospermum had moeten zijn en dat het geen Protea was.
Ik belde met deze gegevens het tuin centra opo en hun reactie was; "Meneer de naam Protea spreekt de mensen meer aan. Heeft u de bon nog dan kan u alsnog de plant terug brengen".
Mijn reactie was; " Noem de plant bij zijn naam, een hond noem je ook geen kat en een paard geen koe"! "Ik heb intussen de plant al verpot dus teruggeven gaat niet door en julle moeten de klant geen appels voor peren verkopen. Gegroet".


                                                            ( De bloem van de Protea.)

Zowel de Leucospermum als de protea worden veel verwerkt in bloemstukken. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee?
De Protea heeft schutbladeren rondom de bloem staan en de Leucospermun niet. De naam Leucosprmum komt van de wit glanzende zaaddozen. ' Witzaad' is de vrije vertaling van de Griekse geslachtsnaam.
De naam Protea is gegeven aan dit soort plant door de Zweedse natuuronderzoeker Karl Linnaeus en is ontleend aan de Griekse godheid "Proteus"die naar willekeur van gedaante kon veranderen, dit daar er wel meer dan honderd verschillende soorten Protea zijn.
Ik leerde de Protea kennen bij een bezoek aan het Natuurpark Cape Point in Zuid-Afrika.


                                                   ( De bloem van een Leucospermum.)

De Leucospermum is goed te houden in een pot in de tuin, terras of op het balkon in een zonnige plaats. In de volle grond kan ze uitgroeien tot een lage struik. Overwinteren moet wel binnenshuis gebeuren. De plant heeft zo'n vijftig bloemsoorten.





donderdag 26 april 2012

eLAN ARCHITECTENBUREAUS LEIDEN.


              eLAN ARCHITECTENBUREAUS LEIDEN.


Het is alweer enige maanden geleden toen ik het verzoek kreeg op de reactie van mijn artikel over de Burcht van Leiden op mijn weblog of men deze opname zou mogen gebruiken voor een project van tien jonge architectenbureaus gevestigd in Leiden onder de naam eLAN.


Na mijn vraag hoe en wat en daarop een uitgebreide verklaring te hebben verkregen ben ik accoord gegaan en heb mijn opnamen van de Leidse burcht aan hun toegestuurd.
Er werd mij toegezegd dat bij gebruik van de afbeelding mijn naam vermeld zou worden. Tevens was er een verzoek om deze reactie niet te publiceren op mijn weblog.

Zo kreeg ik zelfs een uitnodiging voor de opening van hun expositie, maar daar kon ik door omstandigheden geen gebruik van maken.
Verder was het mijn gedachte ik zie wel wat er van komt.



Het is een gedurft object om de stad een beter aanzicht te geven, zoals het aankleden van enorme lege pleinen en straten, een beter leefbaarheid, maar het ook onder de aandacht brengen van de mensen wat de stad te bieden heeft.












Zo ook het idee on te verwijderen uitzicht toren te plaatsen op het binnenplein van de hoger gelegen burcht voor een fraai uitzicht over de oude binnenstad van Leiden.






Zo kreeg ik een dezer dagen toch een voor mij nog onverwachte reactie van eLAN met enige afbeeldingen van de opening en een pdf bestand aangaande de burcht.




Hallo Kees.




Belofte maakt schuld.... dus bij deze een kleine impressie van onze tentoonstelling: 103 interventies voor de stad.


De foto van de burcht stond op één van de grote borden buiten. Natuurlijk is het nabeeld dat ik liet zien van de burcht controversieel, maar dat bracht juist interessante gespreken tot stand.
De tentoonstelling is heel goed bezocht en hangt nu in een ander gebouw. Nogmaals dank voor het gebruik van de burchtfoto.


Groeten. B.H.
Mijn complimenten voor de inzet van het eLAN team en ik wens hun veel succes met hun ontwerpen en misschien ook straks in andere steden.
Voor meer informatie; http://www.wijsarchitectuur.nl/





zondag 22 april 2012

DFDS SEAWAYS IJMUIDEN - NEWCASTLE v v (Slot)

DFDS SEAWAYS. IJMUIDEN - NEW CASTLE v.v. (slot)

NEW CASTLE.

Rustig verder wandelend zoveel mogelijk aan de zonnige zijde van de straat gingen we naar Graingerstreet waar de overdekte Graingermarkt is gelegen.




GRAINGERMARKET.

Het is een enorm uitgebreid complex met allerhande kleine winkels er in gehuisvest. Alles schoon en netjes uitgestald, maar het was schrikken van de voedselprijzen na deze omgerekend te hebben van de Engelse pound naar de Euro, zo duur dat het was. Voor een kleine armetierige geranium moet je 2.35 pound betalen wat neer komt op bijna €2.80 Groenten en vers fruit waren goud waard.









Kizoa slideshow: GRAINGERMARKET NEWCASTLE. - Slideshow

Verder bezochten we op een regenachtigmoment het Eldon Square Shopping Centre. Ook hier stonden wel versteld van de kleding prijzen. Voor een gewoon zomershirtje moest al gauw 100 pound worden betaald.
Van het winkelcentrum volgden we de aanduidingen 'China Town 'om wat te gaan eten. Het is niet zozeer een "town", maar een rechte straat vol met Chinese eetgelegenheden en winkels.













Je bereikt deze straat via een opening in de oude westelijke stadsmuur die tijdens het bewind van de Romeinse keizer Hadrianus werd gebouwd.


Na wat gegeten te hebben wandelden we op ons gemak terug in de richting van het Centraal Station en liepen de daar tegen over gelegen kathedraal van St. Mary binnen.


SINT MARY'S KATHEDRAAL.


De St. Mary's kathedraal is de R.K kathedraal van New Castle en de hoofdkerk van het bisdom Hexam and New Castle. De kerk werd gebouwd tussen 1842 en 1844 door Augustus Welby Pugin. Het geheel is een prachtig stukje neogotisch bouwwerk. De kathedraal heeft prachtige gebrandschilderde glas in lood ramen. Ook hier is het houtwerk van het dak van het middenschip en de zijbeuken zeer fraai om te zien.




( St. Mary's kathedraal.)

Eenmaal weer buiten een plaatsje uit de wind in het zonnetje opgezocht buiten de kathedraal om op de bus tewachten die ons weer terug zouden rijden naar de International Passenger Terminal Port of Tyne.
Al met al was de tijd te kort om al de bezienswaardigheden van deze stad te bekijken, zeker als het weer niet 100% meewerkt, maar het was de moeite waard.





Om 17.00 uur scheepstijd verlieten we we de Tyne en voeren naar open zee om te beginnen aan de oversteek terug naar IJmuiden. Het was deze avond de laatste keer genieten van het dinner-buffet in het 7-Seas Restaurant van het schip.

De oversteek verliep in rustig weer en zo meerden we om 09.30 uur in de ochtend af aan de terminal van IJmuiden waar het 6 graden Celcius was.



Na het ontschepen, de bagage in de auto te hebben geladen en het parkeerterrein van Seaways te hebben verlaten, maakten we nog even een stop bij de visafslag van IJmuiden om enige kilo's verse vis te kopen. Deze werd netjes schoon gemaakt en in ijs verpakt voor de autorit terug naar Limburg, waar het 6 graden C. warmer was.

Dit was een terugblik op onze mini-cruise IJmuiden - New Castle met DFDS SEAWAYS.










zaterdag 21 april 2012

DFDS SEAWAYS IJMUIDEN - NEWCASTLE v v (Deel 3)



DFDS SEAWAYS. 

IJMUIDEN - NEW CASTLE v.v. (3)


NEWCASTLE.


Newcastle is de afkorting voor de zelfstandige gemeente Newcastle upon Tyne. De gemeente ligt in noord-oost Engeland aan de rivier de Tyne die de grens is tussen Engeland en Schotland. Dus Newcastle upon Tyne ligt in Schotland.
De stad kent een eeuwen oude geschiedenis. Gesticht door de Romeinse keizer Hadranus die de 'muur' liet bouwen dwars door het land tegen de noordelijke barbaren. Na het vertrek van de Romeinen, toen was de stad genaamd Monkchester, was het de hoofdstad van het toenmalige koninkrijk Northhumbria en werd het een bekende bedevaartplaats voor de Heilige Bron van de Jezusberg.
In de strijd tegen de Vikingen werd de stad in 1080 grotendeels vernietigd. In de Middeleeuwen was het een belangrijke vestingstad gelegen op de grens met Schotland.
Bij de opkomst van de industrie griede de stad buiten haat muren, maar daar kwam een einde aan door het verval halverwege de 20e eeuw.
De inwoners hebben de bijnaam Geordie.

NEWCASTLE VERKENNEN.

Na te zijn afgemeerd aan de International Passenger Terminal in de monding van de rivier de Tyne duurde het even eer we de paspoort contole van de Britse imigratie waren gepasseerd. We werden met een dubbeldekbus naar het centrum van Newcastle gebracht en bij het Centraal Station afgezet. Bij aankomst regende het behoorlijk, maar gelukkig klaarde het weer later op. Zon en wolkenvelden wisselden elkaar af bij een harde koude wind en 6 graden C. Om half vier lokale tijd moesten we hier weer aanwezig zijn om terug te rijden naar het schip.




Met behulp van een kleine stadplattegrond begonnen we aan de verkenning van de stad. De vele oude gebouwen waren gebouwd in de Victoriaanse stijl met veel versieringen aan de gevels, maar waren hoognodig aan een schoonmaak beurt toe om al het grauwe vuil te verwijderen.

Vlak bij het station staat het standbeeld van George Stephenson, een naam die alleen mensen aanspreekt die met stoommachines hebben gewerkt.




GEORGE STEPHENSON.

Hij leefde van 09-06-1781 tot 12-08-1848 en was de zoon van een machinist in de kolenmijnbouw. Zo zijn belangstelling voor de stoomwerktuigen. Hij wordt gezien als de uitvinder van de locomotief, maar het aller belangrijkste aan zijn uitvinding was de zo later genoemde "Stephensonschaarbeweging". Dit is een mechanisme waarmee men de beweging van de stoommachine kon omkeren. Dus zowel voor- als achteruit te laten draaien iets wat de eerden ontworpen stoommachines niet konden. Dit werd een revolutie in het stoomlocomotief vervoer over rails, maar ook in de voortstuwing van schepen.


Al verder wandelend kwamen we bij de kathedraal van de Heilige Nicolaas terecht. Opvallend is de opengewerkte top van de toren en het zeer in het oog vallend uurwerk aan de toren.



KATHEDRAAL VAN SINT NICOLAAS.



Bij het betreden van dit oude bouwwerk krijg je het gevoel terug te stappen in de tijd. De kerk werd in 1882 tot kathedraal verheven en het huidige gebouw dateert voornamelijk uit de 14e en 15e eeuw. Als je binnen komt staat vlak bij de ingang een doopvont uit het begin van de 15e eeuw. Boven het doopvont hangt een fraai uit hout gesneden baldekein uit de tijd voor de reformatie. Aan de linkerwand van de zijbeuk hangen oude wapenvlaggen en vaandels.


De preekstoel gebeeldhouwd uit een wit gesteente is een zeer stukje vakmanschap. Hierop staan afgebeeld de figuren van de heiligen Barnabas, Paulus, Petrus en Johannes de Doper.

Links van de spreekstoel staat in een uitbouw een enorm orgel. De oorspronkelijke kast van Renate Harris werd omstreeks 1686 gebouwd. De vertaling van de Latijnse inscriptie luidt: Laat iedere geest de Heren loven. Alleluja. Loof prijst de Heer in zijn Heiligheid.


Het hoogaltaar in het middenschip is zeer kunstig gemaakt uit wit gesteente. Hierop staan enige heiligen uit het Noorden afgebeeld met de Aartsengel Gabriël, de Maagd Maria en de Patroon Heilige van deze kerk Sint Nicolaas. In het midden is Christus afgebeeld in al zijn majesteit. Het geheel is omringd door een zeer fraai wandscherm van wit gesteente en houtsnijwerk Hierin verwerkt enige zeer fraaie zetels, een graftombe en de nodige symbolen en afbeeldingen.

Op de rechter wand zijn enige zeer fraaie herdenking plaquettes aangebracht en staat er de graftombe van Joh. Collingwood Bruce. De ramen van de kerk zijn voorzien van prachtig gebrandschilderd glas in lood werk.

Wie de moeite neemt om een blik omhoog te werpen krijgt en indruk van de fraaie houten constructie van het dak van het middenschip en de zijbeuken.



vrijdag 20 april 2012

DFDS SEAWAYS. IJMUIDEN-NEWCASTLE v v (Deel 2)



DFDS SEAWAYS. IJMUIDEN - NEW CASTLE v.v. (2)


WELKOM AAN BOORD EN DE OVERTOCHT NAAR NEWCASTLE.


Op 16-04-2012 bijtijds vanuit het zuiden van ons land in de richting van IJmuiden vertrokken. Eenmaal in IJmuiden hadden we nog tijd genoeg alvorens we moesten inchecken en genoten we in een restaurant in een van de havens van een zeer smakelijke vis-lunch, waarna we een wandeling over de kade maakten langs de daar aangemeerde schepen.







Kizoa slideshow: IJMUIDEN HAVEN. - Slideshow

Daar mijn reisgezel nog nooit de zeesluizen in het Noordzee-kanaal had gezien ook daar nog even een kijkje genomen. De zon scheen uitbundig maar bij een temperatuur van 6 graden C. voelde de harde wind goed koud aan.


Rond 15.30 uur checkten we in en na het vertoon van de betaalde rekening konden we onze sleutelkaart voor de scheepshut in ontvangst nemen. Het was voor de passagiers nog even wachten todat het laden van de de vracht- en personen wagens voor de oversteek naar Newcastle gereed was. Tegen vijven mochten we aan boord en werden daar welkom geheten en kregen uitleg waar we onze hut konden vinden. Klokslag 17.30 uur werden de trossen losgegooid en vertrok de King Seaways uit de buitenhaven van IJmuiden van de Felison Terminal aan het Sluisplein 33.








Aan stuurboordzijde passeerden we het Forteiland dat in de monding van de zeehaven ligt.




HET FORTEILAND.

In 1876 werd besloten tot de aanleg van het huidige Noordzee-kanaal om de bereikbaarheid van de stad Amsterdam te vergroten. Het kanaal werd afgesloten door twee sluizen en om dit complex te beschermen tegen vijandige aanvallen werd het fort bij IJmuiden gebouwd.








De bouw van het fort duurde van 1881 tot 1888. Het maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, wat een stelling was van 43 forten in een cirkel gelegen van 30 kilometer rond de stad Amsterdam. De bouw van deze stelling begon in 1881 en eindigde in 1914.


Het gehele complex is na de WO II gerestaureed en er is nu een museum en restaurant in gevestigd. Er zijn speciale bezoekersdagen. Het fort is nu een Werelderfgoedmonument van UNESCO. ( voor meer informatie http://www.fortijmuiden.nl/ )


Eenmaal tussen de havenhoofden nog even een blik geworpen op de Hoogovens van IJmuiden. Deze 2e staal producent van de wereld werd opgericht op 20 september 1918 onder de naam Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken. Het geheel is nu een onderdeel van Tata Steel Europa.


Zo genoten we onder het genot van een biertje op het bovendek van het vertrek uit IJmuiden naar zee. Zo passeerden we enige enorme windmolen parken in de zee gelegen voor het opwekken van electriciteit Zo werd het dan ook langzaam tijd om aan de inwendige mens te gaan denken.




Het dinner-buffet in het 7-Seas Restaurant overtrof alle verwachtingen. Voor de liefhebber van zeevruchten was er keuze en kwaliteit in overvloed. Zo ook aan koude- en warme voorgerchten. Diverse soorten vers gebakken brood en als nagerechten diverse zoete hapjes, diverse kaassoorten en fruit. Al had je van alles maar een bescheiden hoeveelheid geproefd je zat er goed vol van. Service in het restaurant was correct en vriendelijk.

Na nog een apparatiefje genomen te hebben niet al te laat de kooi opgezocht om bij een zachte deining van het schip in slaap te vallen. Het bleef de gehele oversteek op de Noordzee naar Newcastle rustig weer.

Ook het ontbijt de volgende ochtend om 08.00 uur was rijkelijk voorzien en zo meerden we de 17e april om 09.00 uur af aan de terminal in de monding van de rivier de Tyne. De lokale tijd was min 60 minuten Nederlandse tijd.










DFDS SEAWAYS. IJMUIDEN-NEWCASTLE v v. (Deel 1)



DFDS SEAWAYS. 

IJMUIDEN - NEW CASTLE v.v. (1)

In het begin van dit jaar kreeg ik een aanbieding voor een mini-cruise IJmuiden - New Castle v.v met de DFDS SEAWAYS, een Deense maatschappij, waarvoor de overtocht en de accommodatie voor de 2e persoon gratis was. Via internet deze aanbieding geboekt, een hut met zicht op zee, douche en toilet en 2 aparte bedden. Verder een keuze gemaakt uit de maaltijden aan boord en een parkeerbon geregeld voor de auto.
Na via internet de bevestiging te hebben ontvangen en de rekening met de totale kosten het verschuldigde bedrag gelijk overgemaakt. Binnen een week waren al de benodigde reisdocumenten per post thuis afgeleverd. In de hoop op goed weer deze cruise zo laat mogelijk geboekt in april, maar april doet wat ze wil. Hierbij een verslag in delen over deze mini-cruise.

ENGELANDVAARDERS.


"Engelandvaarders"een naam uit de WO-II, maar ze waren er al in de "Gouden Eeuw". Veel bekende Nederlandse kunstschilders gingen werken voor het Engelse hof. Er was uitwisseling in maritieme kennis en scheepsbouw. Ook de handel heeft nooit stil gelegen ondanks de vele onderlinge oorlogen die toen gevoerd werden voor de macht op zee.

Een van de bekendste Engelandvaarders was de Nederlandse stadhouder Willem de III van Oranje die zelfs koning van Engeland werd.

We spreken wel gewoon over Engeland, maar het is een Verenigd Koninkrijk, het UK (United Kingdom). Het bestaat uit Engeland, Wales Schotland en Noord-Ierland die elk hun eigen bestuur en wetgeving hebben.






Ook de vlag van het United Kingdom is samengesteld uit de vlaggen van: Engeland (St.George's kruis) een verticaal rood kruis, Ierland (St. Patrick's kruis) een diagonaal rood kruis, Schotland (St. Andrew's kruis) een diagonaal wit kruis op blauwe achtergrond.







zondag 15 april 2012

TERUG IN DE TIJD.

                             TERUG IN DE TIJD.


In een reactie op dit weblog werd mij de volgende vraag gesteld: Is dit die Kees, die op de zelfde Lagere School in Venlo (van Schelbergstraat) heeft gezeten als ik? Zo ja , dan zou ik graag contact willen maken. Ton.D.

Ja ik ben die Kees en ik heb contact gemaakt. Ton kwam bij toeval een paar namen en gezichten tegen van jonge mensen die sprekend op hun vader van toen leken en zo begon het zoeken naar de klasgenoten uit de 5e klas van 50 jaar geleden.




In tussen zijn al de namen bekend van de klasgenoten op de bijgaande afbeelding, maar het blijft zoeken naar de woon- of verblijfplaats van de personen.
Herken je iemand, komt je de naam bekend voor, weet je waar hij of zij woont, laat het dan even weten. Dus kinderen vraag naar de schoolfoto's van je ouders als ze op die school hebben gezeten.
Neem contact op met reunion@hccnet.nl