KASTEEL NIEUWENBROEK - BEESEL.
We steken bij Kessel met het veer de Maas over en volgen de weg naar de gemeente Beesel.
Dat Beesel iets met een draak heeft, is duidelijk te zien op de vlag en het wapen. De gemeente is bekend van de openluchtvoorstelling over de legende van St. Joris en de draak.
Eens in de zeven jaar wordt deze strijd tussen goed en kwaad uitbundig gevierd met een open lucht spel.
Net buiten de bebouwde kom van Beesel lig kasteel Nieuwenbroek. Aan dit fraaie kasteeltje, in een kleine U-vorm gebouwd, zijn nog duidelijk gotische kenmerken te vinden.
Het hoofdgebouw, met trapgevels, dateert uit de 16e eeuw en werd in de 17e eeuw naar een L-vorm verbouwd en in de 18e eeuw met een lagere vleugel naar de huidige U-vorm.
Het ligt open aan de oostzijde van de ruime binnenplaats met zijn toegangspoort, bijgebouwen en boerderij. De binnenplaats of voorplein is toegankelijk via een stenen brug en een torenvormig poortgebouw, wat eertijds een duiventoren was. Boven de ingang van het poortgebouw in het fronton de familiewapens van Ruys en Van Aefferden en op de toren twee windvanen met het jaartal 2005.
Tussen de dienstgebouwen en het hoofdgebouw staan een 18e eeuwse remise en een kleine ronde duiventoren. Het hoofdgebouw wordt bewoond door de nazaten van de familie Ruys. Het geheel is witgekalkt en omgracht. De fraaie landschappelijke aanleg rondom het kasteel kreeg vorm in de loop van de 18e eeuw en begin van de 20e eeuw.
Het kasteel is een rijksmonument en beschermde historische buitenplaats; welke bestaat naast het terrein binnen de omgrachting ook uit een stelsel van omringende lanen, weiden, siertuin, een landschapspark en een bosaanleg met padenstructuur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten