zondag 9 oktober 2011

KASTEEL HOLTMÜHLE. TEGELEN.


            KASTEEL HOLTMÜHLE. 

             TEGELEN - LIMBURG.








Kasteel Holtmühle, gelegen in Tegelen gemeente Venlo. is een kasteelcomplex uit de 17e eeuw. Het hoofdgebouw is een classicistisch bakstenen gebouw met twee uitspringende torenpaviljoens.
Het dankt niet zijn naam aan de meelmolen die op de zuidwesthoek van de grote vijver dertig jaar heeft gedraaid, maar aan de eigenaars die het in 1394 erfden. Het kasteel heette in die tijd Huis ter Horst en was in 1326 gebouwd door Diederik Loeff van Cleve. Het bleef tot in de 17e eeuw het verblijf van de familie Holtmeulen.


                                                    (De Venlose Poort van het kasteel.)

Otto van Holtmeulen trouwde in 1386 met Elisabeth van Tegelen en werd hierdoor de nieuwe heer van Tegelen, hierdoor kwam de Heerlijkheid Tegelen met de Borgaertshof en kasteel de Munt toe aan de Holtmeulen. Het was een zeer roomse familie die ook veel geestelijken en kloosterzusters heeft geleverd aan de Roomse kerk. In 1646 had Frederik Hendrik zijn hoofdkwartier in het kasteel opgeslagen.


                                 (Kasteel Holtmühle nu als een hotel van de Bilderdijk Groep)

Het was in 1743, toen een zekere Joachim Reinhold von Glasenapp toen een adjudant van de Duitse generaal von Wallrawe, de laatste erfgename van het kasteel schaakte en op deze manier na het overlijden van de eigenaar baron von Hundt in het bezit kwam van het kasteel en gronden en zich gelijk baron noemde. Joachim von Glasenapp (1717-1800?) was oorspronkelijk geen Tegelenaar maar werd geboren in Wardin in het Pruisische landsdeel Pommeren. In 1751 moet hij het Pruisische leger verlaten na een verboden duel. Hij begint met het versterken van het kasteel. Later tracht hij weer in dienst te treden van eerst het leger van Saksen, maar komt uiteindelijk weer in de dienst van de Pruisen waar hij het topt majoor brengt. In 1757 richt hij zijn eigen Frei-Husaren korps op een regiment van 120 man en meldde zich gelijk aan bij koning Frederik om mee te vechten. Door zijn kleurrijke leven in hij ongetwijfeld de bekendste figuur uit de geschiedenis van Tegelen.




                                              (De Kalderkerker Poort van het kasteel.)

De familie Hundt zum Busch liet na verval in 1700 het kasteel weer bewoonbaar maken en legde ook de weg aan door een moerassig gebied naar Kalderkerken, waarvan het begin de poort was bij het kasteel. Het was een verhoogde weg die bekend kwam te staan onder de naam Hondsdiekerweg of Hondsdijk.



Na het vertrek van Glasenapp uit Tegelen in 1780 komt het kasteel lange tijd leeg te staan en raakte zo in verval, dat toen het in bezit kwam van Louis de Rijk, de helft van de gebouwen werden afgebroken en wat over was hij in 1852 grondig liet verbouwen. Zijn dochter trouwde in 1883 met Johan van Basten Batenburg.

In 1968 koopt de gemeente Tegelen het kasteel met omliggende landerijen van de familie Basten Batenburg voor een bedrag van 800.000 Nederlandse gulden. In 1985 werd eerst de Kalderkerker Poort gerestaureerd en een jaar later de Venlose Poort. In 1993 vond een omvangrijke restauratie plaats en werd er in het complex een hotel-restaurant Château de Holtmühle van de Bilderdijk Groep gevestigd.


In 1978 liet de gemeente Tegelen de hoektorentjes van de Tiendschuur herstellen en in 1988 werd het overige deel van het gebouw in oude glorie hersteld In 1985 werd er een keramische leerwerkplaats in gevestigd en nu heeft er het Tegels Keramiekmuseum onderdak in gevonden. De kasteeltuinen zijn toegankelijk voor het publiek.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten