KASTEEL VAN GUIMARÃES.
PORTUGAL.
CASTELO DE GUIMARÃES.
Het kasteel is gelegen op een heuvel in het centrum van de stad Guimarães. Een kasteel wat het meest bekende en mythische is in Portugal en wat vertegenwoordigd de bakermat van de huidige natie Portugal. Voor het kasteel staat het standbeeld van Afonso Herique die daar geboren is en later de eerste koning van Portugal zou worden.
De oorsprong van het kasteel kan worden herleid tot 986, toen de gravin van Galicie, Dona Mumadona Dias, de bouw van een fortificatie beval om het bestaande klooster, waar ze zich later in terug zou trekken, te beschermen tegen invallen van de Noormannen/Vikingen uit het noorden en de Moren (Moslims) vanuit het zuiden.
Hier werd Don Afonso Henrique geboren en groeide hij op. Later, na het verlenen van de titel graafschap van Portugal, koos Henrique er voor om in Guimarães zijn hof te vestigen. De bestaande fortificatie was toen al een eeuw oud en was dringend aan renovatie toe, maar werd gesloopt om plaats te maken voor een nieuw en groter gebouw op de zelfde plaats. Het nieuwe kasteel kreeg twee ingangen en er werden extra torens bijgebouwd. Nadat later het hof werd verplaatst naar de stad Coimbra raakte het gehele bouwwerk in verval.
In 1836 werd er voorgesteld om het kasteel te slopen en de stenen te gebruiken voor het bestraten van de stad Guimarães maar daar bleef het bij. Op 19 maart 1881 werd het kasteel uitgeroepen tot het meest ongewone historische monument van de regio Minho, wat dat wat er nog stond voor verdere sloop behoede.
In 1910 werd het uitgeroepen tot een nationaal monument. Pas in 1937 begon men met de algehele restauratie, naar oorspronkelijke vorm en indeling, van het kasteel. Op 4 juni 1940 werd het weer opengesteld voor het publiek. Het is indrukwekkend te zien hoe men toen leefde en dat ieder vertrek een eigen open haard had. Dit is dan ook duidelijk te zien aan het aantal schoorstenen op het kasteel dak. Het kasteel had ook een eigen kapel die in oude staat is terug gebracht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten