woensdag 27 januari 2010

TEMPEL van KOM OMBO. 13 MEI 2003.





            TEMPEL VAN KOM OMBO. 

                          13 MEI 2003.




Om 05.30 uur zijn we uit Aswan vertrokken naar Kom Ombo. Wakker geworden door het vertrek naar het zonnedek gegaan en genoten van de zonsopgang boven de oostelijke Nijl-oever. Ochtend nevels hingen er tussen de palmen op de oevers en hier en daar een klein vuurtje waaraan de arbeiders zich stonden te warmen.'GOOD MORNING EGYPT'.

Te 08.15 te Kom Ombo gemeerd. 


KOM OMBO TEMPEL.

De tempel van Kom Ombo ligt op een zandduin op de oostelijke Nijloever ongeveer 48 kilometer ten noorden van de plaats Aswan. Ondanks de hoge ligging is het voorhof zwaar beschadigd door de toen des tijden jaarlijkse overstromingen van de Nijl. Om haar te beschermen ligt ze nu achter een verstevigde walkant en kademuur.


De tempel is uniek omdat het in feite een dubbele tempel is en in de lengte uit twee delen bestaat. Alles is dubbel uitgevoerd. Kom Ombo is gewijd aan twee goden, Sobek (links) en Horus (rechts). De oostelijke helft van de tempel is voor Sobek en de westelijke helft voor Horus. Echter de scheiding was niet zo heel strikt. De pyloon heeft een dubbel portaal en was verbonden met de buitenmuur. Een gedeelte van de tempel was overdekt vanaf de zuilenhal. Naast de buitenmuur was opmerkelijk nog en tweede muur. Via het portaal kwam men op het centraal hof waar het altaar voor de goden stond en dat nu 16 beschadigde zuilen telt.


De 10 zuilen, in twee rijen van vijf, van de grote zuilenzaal hebben kapitelen met verschillende bloem - en palmmotieven. Hierachter liggen drie tussen kamers waarna men in het allerheiligste kwam.
Vanaf de 18e dynastie lag er een stenen heiligdom op de plaats van de huidige tempel. Met de bouw van deze dubbele tempel werd begonnen onder Ptolemaeus VI (180-145 v.Chr.) en de laatste delen werden bijgebouwd door Ptolemaeus XII (80-51 v.Chr.), de vader van de vrouwelijke farao Cleopatra, de laatste farao van de dynastie Ptolemeeën. Na haar zelfmoord in 31 v.Chr. eindigde het faraonische rijk en begon de Romeinse heerschappij. 

De tempel werd voortdurend bij versierd en was pas voltooid in de 2e en 3e eeuw na Chr. Op de muren en zuilen staan prachtige reliëfs afgebeeld.
In Kom Ombo werden reptielen beschouwd als heilige beesten. De oorsprong van de verering van de krokodillen god Sobek moet waarschijnlijk gezocht worden op het naburige eiland midden in de Nijl. In de tijd dat de tempel in gebruik was wemelde het er van de krokodillen en hadden ze zelfs een bassin in de tempel. Ook werden er krokodillen gemummificeerd. Later is de tempel zelfs als een Koptische kerk gebruikt waardoor verschillende reliëfs opzettelijk zijn beschadigd.
Van het mammisi of 'geboortehuis' waarin de geboorte van de beide goden werd gevierd staat alleen de toegangspoort nog overeind. 


Op het terrein van de tempel is ook een Nijlmeter aanwezig. Alleen de stenen trap naar beneden is er nog van over. De Nijlmeter werd gebruikt door de priesters om te zien hoe hoog het water kwam, tot welke trede. Aan de hand van de stand van het water werd bepaald hoe hoog de belasting voor dat jaar zou zijn. Veel water zou een goede opbrengst betekenen voor de landbouw. Weinig water zou een mislukte oogst kunnen betekenen en zou er minder belasting opgehaald worden.


































































Geen opmerkingen:

Een reactie posten