zondag 29 november 2009

CACAO.




CACAO.









(Bloesem van de cacaoboom.)

Cacao wordt gemaakt uit de vrucht van de cacaoboom. De cacaoboom is inheems en komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika.
De Azteken kenden reeds de cacao en associeerden dit met de god Tlaloc, de god van de regen en vruchtbaarheid. Zij dronken de cacaodrank, genaamd xocotl, op smaak gemaakt met chili pepers, vanille en piment.
Ze gebruikten de bonen ook betaalmiddel.
Het was de Spaanse veroveraar Fernando Cortez die de bonen rond 1528 voor het eerst meebracht naar Spanje vanuit Mexico. Het recept voor de cacaodrank werd daar ruim 100 jaar geheim gehouden. In de 17e en 18e eeuw werd de boom aangeplant in Azië.


De cacaobomen groeien meestal onder de beschutting van de palmoliebomen daar ze slecht in het volle zonlicht groeien. Zo is het ook geheel afhankelijk van de grondsoort en het land waar de bomen groeien hoe de smaak van de bonen zal zijn. Een cacaoboom kan meer dan 50 jaar productief zijn en een hoogte van ruim 10 meter bereiken. Op een meter van de grond zal de stam zich beginnen te vertakken in maximaal 5 hoofdtakken die zich weer verder vertakken. De boom heeft een dichte kroon van bladeren die leerachtig aanvoelen. Pas na vier jaar gaat de boom bloeien met roze/witte bloemetjes die direct aan de stam of de takken groeien. De bloei gaat het gehele jaar door en de boom draagt dan ook het gehele jaar vruchten variërend van 30 tot 40 stuks.




De vruchten lijken op langwerpige meloenen en hebben een paars/bruine kleur. Als ze rijp zijn kleuren ze naar oranje/geel. In de vrucht liggen in het midden in een vruchtvlees bed zo'n 40 tot 50 noten welke ongeveer 1 gram wegen per stuk. Zo levert één boom per jaar 1 tot 2 kilo bonen.

















In 1825 ontdekte de Nederlander Coenraad Johannes van Houten hoe het vet verwijderd kon worden uit de bonen, waarna cacaopoeder en -boter ontstond de basis voor de chocolade.
Na de oogst ondergaan de bonen een natuurlijk gistingsproces, waardoor ze belangrijke kleur- en smaakcomponenten ontwikkelen. Na het gisten worden de bonen gedroogd waarna ze geëxporteerd worden naar fabrieken die ze verder verwerken.
In de fabrieken worden de bonen vervolgens 'gebrand' waardoor de smaak nog beter wordt. De kleur van de chocolade is dus geheel afhankelijk hoe donker de bonen gebrand zijn. Na het branden worden de bonen gemalen en onder hoge druk uitgeperst, waarna een dikke donkerbruine vloeibare stof overblijft de cacao massa. Deze massa wordt weer uitgeperst waarbij het vloeibare deel de cacaoboter en het vaste deel de cacaopoeder ontstaan.
De cacaomassa is de grondstof voor de poeder en de boter en uiteindelijk de chocolade. door toevoegingen kan de zuurgraad en de smaak worden aangepast.

De cacaobomen groeien in Indonesië op Noord- en Midden-Sumatra.


vrijdag 27 november 2009

EEN CHOCOLADE LETTER.



EEN CHOCOLADE LETTER.




Het is alweer bijna zover; de avond van Sint Nicolaas.
Intussen puilen de vakken in de winkels uit van een enorme variatie aan chocoladeletters; puur, melk , wit, met nootjes of een versiering je kan het zo gek niet denken. Of je het nu wel of niet lekker vindt het maakt niet uit, want je krijgt er een in je schoen. De gever geniet er dan later zelf lekker van.
Voor het maken van al deze soorten chocolade hebben we cacao nodig en daar wil het over gaan hebben in mijn volgende artikel.
Maar meer je meer weten over al deze lekkernij kijk dan eens op de onderstaande website van 'chocoSjakie' , wat ook leuk is voor de kinderen.
www.chocosjakie.nl/pag3_7php






Je schoen nog niet gezet, dan opgelet!
Ik wens een ieder een gezellige ouderwetse Sint Nicolaas avond met veel verrassingen en uitpak plezier met daarbij v
oor elk een lekkere mok chocolade melk. Met groeten van de weblog Sint.




vrijdag 20 november 2009

ENORME BLADEREN of ????



ENORME BLADEREN OF ????









Het is alweer zeker 20 jaar geleden dat ik een bezoek bracht aan de Botanische tuin in Bogor op Java. Je komt er al de soorten tropische- en subtropische bomen en planten tegen die door de VOC als plant of als zaad werden meegebracht uit andere landen zoals Brazilië.


Het was een project om ook te proberen deze planten in het toenmalige  Nederlands-Indië in cultuur te brengen en zo zijn onder andere de oliepalm en de rubberboom er terecht gekomen.
Maar tijdens mijn wandeling zag ik deze boom waarin naar ik dacht enorme bladeren hingen aan de takken. Mijn begeleider gaf spontaan een harde klap in zijn handen en zo zag ik deze 'bladeren' veranderen in enorme vleermuizen.


maandag 16 november 2009

ZEEZOUT WINNING TE KASUMBA . BALI.



ZEEZOUT WINNING TE KASUMBA.

           BALI - INDONESIË.



Kasumba ligt aan de oostkust van het eiland Bali. Zeezout winning kennen we allemaal van het onder water laten lopen van de zoutpannen en daarna het water te laten verdampen. Het nadeel hiervan is dat al het vuil wat in het zeewater zit ook in het zout terecht komt en het opnieuw gereinigd moet worden.



In Kasumba gebruikt men zand van het strand als een filter om het water te reinigen.
Het zand wordt van het natte strand geschept en in een enorme bak gestort. Hierop wordt nogmaals het zeewater gegoten totdat het zand volledig verzadigd is. Nu wordt er op het zand een houtenschot gelegd wat verzwaard wordt met stenen.
Het gefiltreerde zeewater komt onder uit het vat uit een kleine opening en wordt via een uitgeholde bamboe stok afgevoerd naar de vergaarbakken. 


Het zoute water is nu klaar helder en wordt nu in uitgeholde stukken boomstam gegoten om buiten op het strand in de wind en de zon te verdampen. Wat overblijft is prachtig wit gekristalliseerd zeezout. 









Het zand wordt regelmatig verwisseld en netjes uit geharkt over het strand zodat het het bij hoog tij weer afgevoerd wordt naar de zee. Het is een zwaar en tijdrovend werk.





woensdag 11 november 2009

NYEPI EN DE DAG VAN DE STILTE. BALI.



NYEPI EN DE DAG VAN DE STILTE. 

            BALI - INDONESIË.





DE DAG VAN DE STILTE.



Het klinkt vreemd; een feestdag van de stilte op Bali. Dit terwijl al de overige feestdagen op Bali vol zijn van vreugde en muziek. Nyepi is het tegenovergestelde. Deze religieuze dag wordt intens beleefd door de Balinezen en het is de eerste dag van hun kalenderjaar Icaka genaamd.
Deze opnamen dateren uit 1991 het jaar 1913 voor de Balinees. Het jaar 2009 voor ons is het jaar 1930 voor de Balinezen.

De dag voor Nyepi begint men vroeg in de ochtend met het gereed maken van de ceremonie 'Tawar Agung' welke in de avond na zonsondergang wordt gehouden. Het geheel is gewijd aan het verdrijven van het kwade wat de mensen steeds weer komt storen. Als het eenmaal donker is gaat de processie door de straten verlicht met fakkels en het geluid van trommen en ander luid slagwerk.
In deze optocht worden enorme monsterlijke poppen meegedragen op bamboe-onderstellen. Ogoh-Ogoh welke het slechte moeten voorstellen. Met veel lawaai en het ronddraaien  van de poppen wordt tijdens de processie het kwade verdreven.
De processie eindigt op het strand waar de Ogoh-Ogoh worden neergezet met het gezicht naar de zee. Later zullen ze worden verbrand.




DE DAG VAN DE STILTE.

Op deze dag mag de Balinese hindoe vier dingen niet doen:
1; Er mag geen gebruik gemaakt worden van licht en vuur.
2; Er mogen geen materiële bezichheden zijn.
3; Er mag niet gereisd worden (ook niet op het eigen woonerf).
4; Er mag totaal geen amusement zijn.
Het is een dag van overdenking. Al deze beperkingen en hun betekenis dienen nageleefd te worden en begrepen. 
Dit wordt 24 uur in acht genomen. Al de openbare gelegenheden zoals winkels, bars, restaurants etc. zijn gesloten en er is geen openbaar vervoer. De straten zijn op enkele toeristen die naar het strand gaan dan volledig leeg. Het hoofd van iedere gemeenschap zal zeer nadrukkelijk controleren of de regels worden nageleefd. Zelfs de hotels zullen voorkomen dat er licht naar buiten zal schijnen en ze maken de gasten er ook duidelijk op attent.

De dag na Nyepi, 'Ngembak Geni', als al de spanningen zijn weggenomen gaan de Balinese mensen elkaar bezoeken en komen samen om elkaar het goede toe te wensen en vergeving te vragen wat er in het verleden fout mag zijn gegaan.
Dit is gebaseerd op drie dingen van vreugde en geluk in het leven; De relatie tussen god en mens, de relatie tussen de mensen onderling en de relatie tussen de mens en de natuur.

Een dag zonder auto is hier al moeilijk van de grond te krijgen laat staan dat we een dag van de stilte proberen te houden, maar soms zou ik me dat wensen.


zondag 8 november 2009

MELASTIE CEREMONIE OP BALI.





      MELASTIE CEREMONIE 

         OP BALI. INDONESIË.




EEN REINIGING CEREMONIE.

Melastie is een van de vele Balinese religieuze ceremonies. Deze ceremonie wordt gehouden om de wereld van het slechte te reinigen. De ceremonie wordt eens per jaar gehouden en is een deel van de Nyepi ceremonie voor het Balinese nieuwjaar.
De Melastie ceremonie wordt gehouden op de stranden van Kuta, Sanur, Nusa Dua en Purnama welke dan versiert zijn met 'Penjors', bamboestokken met een hangende decoratie gemaakt uit het palmblad.

















Tijdens de Melastie ceremonie worden alle religieuze objecten, Pratima (dingen die god symboliseren) en gewijde voorwerpen naar het strand gebracht voor een spirituele reiniging.
Waarom deze reiniging bij de zee?
De Balinese hindoes geloven dat de zee de plaats is waar de god Ciwa (de vernietiger) woont in zijn openbaring als Buruna welke vernietigd al de slechte krachten.
De voorbereidingen beginnen drie weken van te voren. In die tijd worden alle objecten gereed gemaakt voor de reiniging en de offergaven klaar gemaakt. Al deze religieuze objecten worden in een lange processie naar de zee gedragen.
De mensen komen uit ver gelegen dorpen in het binnenland voor een tocht van soms meer dan 10 kilometer.
De processie is vrolijk vol met muziek en dans. De vrouwen dragen in een lange rij de offergaven en de gewijde voorwerpen op hun onderstel op hun hoofd onder de klanken van religieuze zang en het geluid van het Gamalan-orkest.


Iedere groep of dorp richt op het strand zijn eigen strand tempel in met de gewijde voorwerpen, offergaven en bloemen. Het geheel wordt afgedekt tegen de zon met fraaie kleurrijke parasols. Heel de dag is het een komen en gaan van mensen in hun beste traditionele kleding.
Het is zonder meer een belevenis dit mee te maken.









vrijdag 6 november 2009

APENLIEFDE EN VERKEERSREGELS.



   APENLIEFDE EN VERKEERSREGELS.










Van ons mensen wordt verwacht dat we verkeersborden kennen en toepassen in ons dagelijks verkeer en rijgedrag. Maar helaas!

Op deze opname een provisorisch verkeersboord, helaas verkeerd om geschilderd in de kleuren, in Sangeh het apenpark op Bali in Indonesië dat hier geen doorgaand verkeer is toegestaan. En zie hier dat mensen vaak dommer zijn dan apen.

"Lieve schat laten we het maar hier doen, want achter het bord mag het niet meer, want ze noemen dat inrijden verboden".

Monkey love !






KLIMMEN IN EEN KOKOSPALM





KLIMMEN IN EEN KOKOSPALM.






In Juli 2009 plaatste ik een artikel over 'De kokosnoot palm".

Ik herhaal mijn tekst van die datum; In een hurkpositie met beide voetzolen tegen de stam geklemd en de handen om de stam geslagen wipt de plukker langs de stam omhoog om de rijpe vruchten met een hakmes uit de vrucht tros los te hakken'.


Via het 'zien en weten' mailadres kreeg ik hier commentaar op dat niet niet mogelijk was en dat men hulpmiddelen gebruikte om omhoog te klimmen zoals een klimtuig wat de boomchirurgen hier gebruiken.
Helaas dat kan de gewone man in Indonesië zich niet veroorloven.

Daarom hierbij nog twee opnames van een kokosnoot plukker in actie hoe hij tegen de stam omhoog gaat en uiteindelijk uit de kroon van de palm de noten verwijderd.




















maandag 2 november 2009

HERFST PANORAMA. LINNE.





HERFSTPANORAMA.

LINNE.




Klik met de linkermuisknop op de opname om hem vergroot te bekijken.