zondag 6 april 2025

1939, 85 JAAR TERUG IN DE TIJD

 

 MET DE OPKOMST VAN DIT

 SYMBOOL  IN DUITSLAND, 

     BEGONEN VOOR ONS

JAREN VAN ONDERDRUKKING

            EN HONGER.

TERUG NAAR 1939.


Mijn vader werd in 1920 geboren op 25 februari te Rotterdam er werd voor zijn dienstplicht opgeroepen in 1939. Voor deze dienstplicht moest hij naar Breda, waar hij zijn opleiding kreeg in de Chassé Kazerne.

Uit de oude foto afbeeldingen van hem uit die tijd blijkt het een opleiding te zijn geweest met veel kameraadschap en plezier, ondanks de dreiging van oorlogsgeweld vanuit het buurland Duitsland.
We waren in de Eerste Wereld oorlog toch ook neutraal gebleven.





Mijn vader legde zijn militaire opleiding naar behoren af, en na de officiële beëdiging werd hij overgeplaatst naar  Depot Infanterie op het Residentie vliegveld Ockenburg; Den Haag.  
Maar tijdens de eerste terugtrekkingen van de vijand 10 mei 1940, weer verplaatst naar het vliegveld Valkenburg tegen de strijd van van de Duitse luchtmacht met hun 'Fallschimspringer'. 
Het 11e Depot Infanterie wist de Duitsers te verdringen van beide vliegvelden tot achter de Wassenaarsche Wetering, waardoor de verkeersweg Den Haag-Amsterdam   vrij kwam. 



Volgens de geschiedenis was de weerstand aan de grond zo groot dat het een afgang zou zijn geweest voor deze Duitse luchtlandingstroepen.
Nederland hield stand, maar de dwang tot een capitulatie was vreselijk  door het uitgevoerde bombardement op de stad Rotterdam op 14 mei 1940.

Veel Nederlandse mannen overleefden deze Duitse aanvallen op onze vrijheid niet en zij die er deel hadden genomen aan de strijd kregen alsnog een dankbetuiging van het leger.










            Rotterdam. Plan C. en Station Beurs voor en na het bombardement van 14 mei 1940.

Rotterdam brandt. Naar schatting lieten 54 Duitse bommenwerpers hun lading van 13.000 brisantbommen vallen op het centrum van de stad.
In een tijd bestek van 13.27 tot 13.40 uur vielen er 158 bommen van 250 kilo en 1.150 van elk 50 kilo.
Er gaan 24.000 huizen verloren, 80.000 burgers werden dakloos en 711 mensen kwamen om.
Ook de schepen in de haven ontkwamen niet aan het oorlogsgeweld.
Dit alles om Nederland tot capitulatie te dwingen, zo niet dan zou ook Den Haag en Amsterdam het zelfde lot ondergaan.


            De schepen van de Holland Amerika Lijn aan de kade en brandend het s.s. Statendam.


Met de klok mee; De olieraffinaderij staat in brand; Duitse parachutisten landen bij de Moerdijkbrug; Vluchtelingen en slachtoffers van het oorlogsgeweld; Een neergehaalde Duitse Heinkel bommenwerper.

Na het verwoestende bombardement op Rotterdam dreigen de Duitsers ook andere steden te bombarderen.
Generaal Winkelman gaat daarom akkoord met de capitulatie. Vanaf 15 mei 1940 is Nederland officieel bezet door Duitsland. In de vijf dagen dat de Nederlandse en Duitse troepen tegen elkaar hebben gevochten zijn vele slachtoffers gevallen en is grote schade aangericht. In Zeeland duurde de strijd door de inzet van de Franse troepen nog tot 17 mei 1940.



Met de klok mee: Oosteinde; Maasstation en het wrak van het s.s. Statendam.




De Laurenskerk en het centrum van de stad.





Met de klok mee: Het puinvrij maken van de toenmalige Rubensstraat?; Puin ruimen en stenenbikken voor de wederopbouw.



De spotprentjes werden illegaal onder de anti Duitse bevolking uitgedeeld en hadden allemaal een betekenis.
Zo het eerste prentje met een N.S.B.er die hun krant 'Volk en Vaderland' staat te verkopen. Met als ondertiteling:  Op de hoek van de straat staat een N.S.B.er
't is geen man. 't is geen vrouw, maar een rasplebeër.
Met de krant in zijn hand, 
staat hij daar te venten, 
en verkoopt zijn vaderland,
voor zes rooie centen.



De foto's van de Oranje prinsessen welke gedurende de Duitse bezetting van Nederland in Canada verbleven, werden door geallieerde piloten boven Nederland uit hun toestellen geworpen onderweg naar de Duitse steden die zij gingen bombarderen.
Deze foto's kregen de bijnaam 'brandplaatjes', daar de bezetter het fabeltje vertelde, dat deze plaatjes brand zouden veroorzaken als je ze mee naar huis nam.


Op 7 mei 1945 tekende de Duitse generaal Alfred Jodl de overgave van Duitsland in de Franse plaats Reims. Eisenhowers stafchef en een Sovjet-generaal tekenden namens de geallieerden.
In het document staat dat alle Duitse strijdkrachten op 8 mei 1945 om 23.01 uur zullen stoppen met vechten.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten