vrijdag 21 februari 2025

EMBLEMEN KONINKLIJKE MARECHAUSSEE.

 




   BEVEILIGING TER LAND, 

      AAN DE KUST, VOOR 

 DE BURGERLUCHTVAART 

     EN KONINKLIJKHUIS.

DE KONINKLIJKE MARECHAUSSEEE.


De Koninklijke Marechaussee (KMar) is een Nederlands krijgsmachtdeel naast de Koninklijke Marine (KM), de Koninklijke Landmacht (KL) en de Koninklijke luchtmacht (KLu).
De Koninklijke Marechaussee is een gendarmerie, een militaire dienst die politietaken uitvoert.

Het woord marechaussee komt van maarschalkerie. De maarschalk, een hoge militaire rang, is geëvalueerd vanuit paardenkracht. De maarschalkerij hield zich oorspronkelijk bezig met alles wat met paarden, later de gehele legertros, betrekking had.

Het Corps de Maréchaussée werd op 26 oktober 1814 door koning Willem I opgericht ter vervanging van de Franse gendarmerie, en werd ondergebracht bij de landmacht. De taken waren destijds het verrichten van politietaken voor de krijgsmacht, en civiel politiewerk als onderdeel van de rijkspolitie. In 1908 wees koningin Wilhelmina de beveiligingstaak van de koninklijke paleizen toe aan de marechaussee.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog  voegde de Duitse bezetter de marechaussee organisatorisch samen met de rijksveldwacht en de gemeenteveldwacht. Hierdoor verloor zij het predicaat Koninklijk en militaire status. Na de Tweede Wereldoorlog werd het korps gesplist in een Korps Rijkspolitie, ter vervanging van de de rijks- en gemeenteveldwacht,  en de Koninklijke Marechaussee, en verkreeg haar militaire status weer.



(1823 tot heden de Marechaussee te paard.)

 Vanaf 1946 kende Koninklijke Marechaussee ook dienstplichtigen. Zij werden hiervoor speciaal geselecteerd.
Functies bij de KMar worden beschouwd als vertrouwensfunctie. Hiervoor zijn een veiligheidsonderzoek door de MIVD en een verklaring van geen bezwaar vereist.
De huidige taken van de KMar zijn het begeleiden van militaire verplaatsingen naar oefengebieden in Europa, verkeerscontroles uitvoeren en inrichten en het beschermen van de Nederlandse grenzen, aan de kust en op vliegvelden (beveiliging en paspoortcontrole).



EMBLEEM VAN DE KONINKLIJKE MARECHAUSSEE:

Het embleem van de Koninklijke Marechaussee geeft weer op een schild met een azuur veld een ontploffende graat in sabel.
Het geheel gedekt door een koninklijke kroon.





EMBLEEM BRIGADE SPECIALE BEVEILIGINGSOPDRACHTEN:

Het embleem geeft weer op een veld va azuur in goud een silhouet van een leeuwenkop, met boven in in een vakje de afkorting BSB van de brigade.

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de marechaussee beschikt over beveiligings-, observatie- en arrestatieteams. De BSB wordt ingezet wanneer snel specialistisch optreden nodig is.
De brigade opereert zelfstandig. Als het nodig is treedt de BSB ook samen met de politie of militaire eenheden op.
De brigade is inzetbaar voor verschillende opdrachten. Zoals: * gebouwen binnen dringen, * objecten en personen beveiligen, * arrestaties, * observaties.


EMBLEEM BIJSTANDS EENHEID KMar:

Een rond embleem met een veld in azuur, omringt door een band van sabel en weer door een band van azuur.
In het veld een naar rechts kijkende leeuwenkop met open gesperde muil, en centraal een exploderende granaat, beide in goud.
In de band van  sabelde tekst; KONINKLIJKE MARECHAUSSEE in het bovenste deel en in het onderste; BIJSTANDSEENHEID in Latijnse letters van zilver.

De Bijstandseenheid (BE) is een soort oproerpolitie van de Kon. Marechaussee. De BE is toegespitst op het handhaven van de orde bij gecompliceerdere situaties dan waar de Mobile Eenheid (van de Nederlandse politie) mee te maken krijgt. Bijvoorbeeld rellen waarbij vuurwapens worden gebruikt.


KORPS MILITAIRE CONTROLEURS GEVAARLIJKE STOFFEN (KMCGS):

Het embleem in de vorm van een wapenschild geeft weer op een veld van goud, omringt door een dunnen band van sabel en een bredere van keel, een exploderende granaat.
Het Korps is een onafhankelijke toezichthouder binnen het Ministerie van Defensie die belast is met de controle en handhaving op het vervoer, opslag en behandeling van gevaarlijke stoffen binnen het Ministerie.
Het KMCGS is daarnaast ook aangewezen voor de strafrechtelijke handhaving van milieuovertredingen op defensieterreinen en de nationale luchthavens.

EMBLEEM HOOG RISICO BEVEILIGING:

Op een schild van azuur is een gestileerde uil, met gespreide vleugels, gouden klauwen en ogen, in licht azuur weergegeven. Boven in het schild op een licht azuur veld de letters HRB van dit peloton.
Onder in het schild een gestreepte chevron in licht- en donker azuur.
De Koninklijke Marechaussee beschikt over pelotons Hoog Risico Beveiliging. De eenheden bewaken en beveiligen objecten in Nederland met een verhoogde dreiging op aanslagen. Dit zijn bijvoorbeeld een aantal overheidsgebouwen, ambassades en bepaalde maatschappelijke instellingen
Het HRB werd in 2015 opgericht en bestaat sinds 16 december 2016 in totaal uit zes pelotons, met 400 man, gereed voor inzet.


EMBLEEM GEWAPENDE BEVEILIGING BURGERLUCHTVAART:

Het embleem geeft weer op een rechthoekig veld van azuur een roofvogel met opengesperde klauwen in neerwaartse vlucht, in goud.
Bovenin en een wit blokje de Letters GBB (gewapende beveiliging burgerluchtvaart). Onderin een vanuit de zijden naar het geplaatste driehoeken van sabel  een witte chevron met dunne sabel lijntjes.
De GBB is een eenheid van de Koninklijke Marachaussee die op 1 oktober 1996 is opgericht en beveiligingstaken verricht op en rondom Nederlandse luchthavens. Naast de luchthavens beveiligt de eenheid ook Justitieel Complex Schiphol. De eenheid werkt nauw samen met het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het Ministerie van Justitie en Veiligheid.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten