OP DE GROND VRIJHEID, VEILIGHEID
EN WELVAART OP NEDERLANDSE
BODEM EN DAARBUITEN.
DEEL 1.
De Koninklijke Landmacht (KL) is een onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht dat zich richt op operaties op het land. De Landmacht heeft een breed scala aan taken, zowel in binnen- als buitenland.
Zo verdedigen zij het Nederlands grondgebied, beschermen ze de Nederlandse bevolking en dragen ze bij aan internationale vrede en veiligheid. Daarnaast ondersteunen ze bij rampen en crisisbeheersing.
De landmacht bestaat uit verschillende eenheden, zoals infanterie, cavalerie, artillerie en genie.
EMBLEEM KON. NEDERLANDSE LANDMACHT.
Het embleem van de Koninklijke Landmacht is in 1967 officieel vastgesteld. In een schild van oranje, omgeven door een aansluitende geparelde gouden rand, een klimmende rechtsgewende leeuw, gekroond met een kroon van drie bladeren en twee parelpunten, in de rechter voorklauw, opgeheven houdend in schuinlinkse stand een ontbloot Romeins zwaard en in de linker voor klauw een bundel van zeven pijlen, de punten omhoog en tezamen gebonden met een lint, alles van goud; het schild gedekt door de Koninklijke kroon.
EMBLEEM 1 GE/NL CORPS:
Het embleem van 1 GNC laat duidelijk de oorsprong van dit op 30 augustus 1995 opgerichte legerkorps zien. Het wapenschild toont een zwaard dat wordt vastgehouden door een 'Duitse' en een 'Nederlandse' hand. Dit symboliseert de souvereiniteit van de twee landen en de slag- en gevechtskracht van het Legerkorps.
Het zwaard is afgeleid van het zogenaamde Sendschwert dat sinds 1578 een belangrijke rol speelt in de historie van Münster, de thuisbasis van 1 GNC. De spreuk 'Communitate valemus' ofwel 'samen zijn we sterk' geeft kernachtig het doel van 1 GNC weer. Het nu multinationale korpshoofdkwartier telt inmiddels 11 verschillende nationaliteiten.
EMBLEEM KORPS COMMANDOTROEPEN (MOUWEMBLEEM):
Het Korps Commandotroepen (KCT) is geen deel van een brigade of vergelijkbaar onderdeel, wel heeft het hiermee vergelijkbare positie binnen de landmacht. Daarom heet het KCT een eigen indelingsembleem. De rode commandodolk op een zwarte ondergrond wordt op de rechter bovenmouw gedragen. Ook internationaal is een soortgelijk embleem met dolk algemeen in gebruik bij speciale/commando-eenheden.EMBLEEM 11 LUCHTMOBILE BRIGADE:
Het embleem van !! luchtmobiele Brigade wordt gevormd door een slechtvalk met twee gekruiste zwaarden op een bordeaux of maroonrode ondergrond. Deze kleur verwijst naar de internationale, oorspronkelijk Britse traditie om luchtlandingstroepen een rode baret te geven.
De letters EM komen uit het oude embleem van de 1e Divisie ´7 december´ en stonden oorspronkelijk voor Expeditionaire Macht, de eenheid die werd geformeerd voor de bevrijding van Nederlands-Indië. Sinds 2006 zet de 11e Brigade de traditie van deze divisie voort.
EMBLEEM 13 LICHTE BRIGADE: Het embleem van de 13e Lichte brigade keent een lange geschiedenis met verschillende varianten. De afgebeelde variant is in 2019 ingevoerd.
De brigade werd in 1949 als de 3e Infanteriebrigade opgericht, haar embleem is al decennia lang een neushoorn. Deze staat symbool voor zowel stootkracht als incasseringsvermogen.
EMBLEEM 43 GEMECHANISEERDE BRIGADE:
De bizon staat centraal op het embleem van de in 1949 opgerichte 43e Gemechaniseerde Brigade, toen nog 43 Zelfstandige Infanteriebrigade.
De bizon symboliseert de stootkracht van de brigade. het embleem laat in zijn vormgeving duidelijk zijn Britse roots zien. De eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog werd de landmacht naar brits model vormgegeven en ook de emblemen werden geïnspireerd door de Britse gewoontes.
EMBLEEM OPERATIONEEL ONDERSTEUNINGSCOMMANDO LAND:
De feniks is het embleem van het OOCL. Dit fabeldier kan uit zijn eigen as herboren worden.
De continu herrijzende vogel symboliseert de diversiteit en het aanpassingsvermogen van het commando, dat in 2009 werd opgericht.
EMBLEEM OPLEIDINGS- EN TRAININGCOMMANDO:
Het embleem van het Opleidings- en Trainingscommando staat op een bijzondere wijze symbool voor de taakstelling. De stronk met de ontsproten boom is afgeleid van de lijfspreuk van Prins Maurits, grondlegger van het Staatse leger, die in zijn tijd op revolutionaire wijze het belang van training gestalte gaf. De afgeknotte stronk staat symbool voor de vermoorde Prins Willem van Oranje. De spreuk ´Tandem Fit Surculus Arbor´ (eindelijk wordt het twijgje een boom) verwoordt ook het resultaat van training en opleiding.
EMBLEEM MATERIEELLOGISTIEK COMMANDO LAND:
Het embleem van Materieellogistiek Commando Land (MatlogCo) toont een tandwiel en een keten van vier aaneengesloten schakels. Deze symboliseren de capaciteiten van het commando op het gebied van techniek en ketenlogistiek. Het neerwaarts gerichte zwaard symboliseert gereedheid, dat waar het MatlogCo voor moet zorgen om het operationele deel van de landmacht haar taak te laten vervullen.
EMBLEEM STAF COMMANDO LANDSTRIJDKRACHTEN:
Het mouwembleem van de Staf Commando Landstrijdkrachten bestaat uit een gouden leeuw uit het KL-embleem op een karmozijnrood schild.
Deze kleur was vroeger de kleur van de generale staf.
EMBLEEM KONINKLIJKE MILITAIRE ACADEMIE (mouw):
Het mouwembleem van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) vertoont het silhouet van het Kasteel van Breda met daaronder de drie kruisen uit het stadswapen. Daarover heen geplaatst het embleem van de KMA, de gestileerde letters M en A gedekt door de Koninklijke kroon.
EMBLEEM NEDERLANDSE TROEPEN ONDER BEVEL VAN VN-EENHEID:
Het mouwembleem voor personeel ingezet voor de Verenigde Naties bestaat uit het officiële VN-logo gecombineerd met een oranje baan met in het Engels de nationaliteitsaanduiding.
EMBLEEM DEFENSIE GRONDGEBONDEN LUCHTVERDEDIGINGSCOMMANDO:
Het embleem van Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando bestaat uit een gestileerde Patriot-raket op een gedeeld groen/blauw veld. Dit staat symbool voor zowel het hoofdzakelijk uit landmacht- en luchtmachteenheden bestaande commando, maar ook voor de taak van de grondgebonden luchtafweer.
EMBLEEM 800 ONDERSTEUNINGSSQUADRON:
Dit luchtmachtembleem wordt gebruikt binnen het onder de landmacht vallende Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando, door 800 Squadron. Op een veld van azuur geplaatst op een toren van keel een havik van goud, geheel geplaatst op een veld van sinopel. Geheel geplaatst in vastgestelde omlijsting, met op ovaal plaatje het getal 800 van het Squadron. Onder het geheel een lint van goud met de embleemspreuk 'niets ontgaat de havik'. De traditie hiervan gaat terug tot het eerste jachtvliegtuig Afdeling van het eerste Luchtvaartregiment, toen een landmachtonderdeel.
EMBLEEM 802 PATRIOT SQUADRON: Dit luchtmachtembleem wordt gebruikt binnen het onder de landmacht vallende Defensie grondgebonden Luchtverdedigingscommando, door 802 Squadron.
In een veld van sabel is centraal afgebeeld een vleermuis in natuurlijke kleur. Het geheel geplaatst in de vastgestelde omlijsting, met op een ovaal plaatje het getal 802 van het squadron. Onder het geheel een lint van goud met de embleemspreuk 'doelbewust en vastberaden'. De vleermuis was eerder het embleem van 702 (nachtjager) en 502 (Hawk) squadron. Dit squadron is een met Patriot-luchtafweerraketten uitgeruste eenheid.
EMBLEEM KONINKLIJKE MILITAIRE ACADEMIE:
Het embleem van de Koninklijke Militaire Academie bestaat uit gestileerde letters M en A, gedekt door de Koninklijke kroon.
De ondergrond is ponceaurood met daarop gele lissen, de aanduiding voor de garde, maar in tegenstelling tot de garderegimenten hier in combinatie met de gepunte kraagspiegel van de linieregimenten en overige eenheden.
EMBLEEM KONINKLIJKE MILITAIRE SCHOOL:
Het embleem van de Koninklijke Militaire School bestaat uit twee gekruiste spontons bijeengehouden door een lint, het geheel gedekt door een Koninklijke kroon. Sponton komt van het Franse woord 'esponton', wat halve piek betekend. Het is een korte piek die gebruikt werd in het begin van de 18e eeuw na de afschaffing van de lange piek. Niet zo zeer als wapen, maar meer als een onderscheidingsteken werd de sponton nog in de 19e eeuw gedragen door officieren en onderofficieren.
De gele Hongaarse lis op de kraagpad duidt de beroepsonderofficiersopleiding aan, dit in tegenstelling tot de oranje en blauwe driehoekjes die vroeger de dienstplichtige officiers en onderofficiersopleidingen aanduiden.
EMBLEEM OPLEIDINGSCENTRUM INITIËLE OPLEIDINGEN:
Het embleem van het Opleidingscentrum Initiële Opleiding bestaat uit twee gekruiste sokkelbajonetten met daarover heen geplaatst een banderol met de letters OCIO.
De bajonetten zijn van het type dat in 1814 werd gebruikt toen de huidige landmacht officieel werd opgericht. De ponceaurode ondergrond verwijst naar de infanterie, waarvan de basisvaardigheden de grondslag voor de militaire opleiding vormen.
EMBLEEM GARDEREGIMENT GRENADIERS EN JAGERS (grenadiers) / KONINKLIJKE MILITAIRE KAPEL:
Het embleem van de Gardegrenadiers is een springende granaat. Dit embleem wordt van oudsher in Europa gebruikt om grenadierseenheden aan te duiden en werd op verschillende uniformdelen en uitrustingsstukken gebruikt. Het embleem is geplaatst op een rode ondergrond met daarop twee gele lissen, waarmee de garde zich onderscheidt van de linieregimenten.
EMBLEEM WAPEN DER INFANTERIE:
Het algemmene infanterie-embleem bestaat uit een Romaans schild, gelegen op een neerwaarts gericht zwaard en rustend op een banderol, waarin de spreuk 'NULLI CEDO' ( ik wijk voor niets) is vermeld.
Dit in 1946 vastgestelde embleem wordt gedragen op een poncaurode ondergrond, de wapenkleur van de infanterie.
EMBLEEM GARDEREGIMENT GRENADIERS EN JAGERS:
De Gardejagers hebben een jachthoorn als embleem. Dit embleem is een internationaal veel gebruikt embleem om jagers of lichte infanterie mee aan te duiden. Als bijzondere aanduiding werd het trots gevoerd op de patroontas en wordt nog steeds gedragen op de knopen. Het is geplaatst op een (jagers)groene ondergrond met ook in dit geval de gardelissen.
EMBLEEM GARDEREGIMENT FUSELIERS PRINSES IRENE:
Het embleem van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene bestaat uit een eenvoudige banderol met "Prinses Irene" gedekt door een kroon.
Hiermee wordt op kernachtige wijze aangegeven dat het huidige regiment de tradities voortzet van de in 1945 opgeheven Koninklijke Nederlandse Brigade 'Prinses Irene'. Dit regiment draagt de gardelissen op een oranje ondergrond.
EMBLEEM REGIMENT INFANTERIE PRINS JOHAN WILLEM FRISO:
Het regiment is vernoemd naar Prins Johan Willem Friso, Prins van Oranje. Het embleem stelt een monogram voor van de letters JWF in vroeg 18e-eeuwse letters, gedekt door de prinselijke kroon die het eerst door deze stadhouder werd gevoerd. Het is het enige embleem in de krijgsmacht waarin een Prinsenkroon voorkomt.
EMBLEEM REGIMENT INFANTERIE ORANJE GELDERLAND:
Het embleem bestaat uit een helmteken van de vroegere Hertog van Gelre, bestaande uit zeven pauwenveren geplaatst rondom een 'schildje van Nassau'. Daaronder een lint met daarop "ORANJE GELDERLAND". De naam van het regiment verwijst naar het 17e-eeuwse gebruik dat als de kolonel van het regiment een prins van Nassau of van Oranje was, deze naam verbonden werd met het regiment.
EMBLEEM REGIMENT LIMBURGSE JAGERS:
Het embleem van het Regiment Limburgse Jagers wordt gevormd door een jachthoorn uit het het voormalige graafschap Horne, het opgeheven zwaard uit het Rijkswapen en het eikenloof dat refereert aan de eerste regel van het Limburgs volkslied "Waar in bronsgroen eikenhout'. De regimentskleuren zijn afgeleid van het uniform van het Bondscontingent Limburgse Jagers en waren ook de kleuren van het oorspronkelijke tiende bataljon Zuid Nederlandse Jagers (6RI) waarvan het regiment de traditie voortzet.
EMBLEEM REGIMENT VAN HEUTSZ:
Het embleem van het Regiment van Heutsz wordt gevormd door het Nederlandse wapen, omkranst door twee lauwertakken; het geheel gevat in een achtpuntige stralenster. Dit embleem werd oorspronkelijk gebruikt op de helmhoeden van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger en is ook terug te vinden op de helmhoed van het huidige ceremonieel tenue van het regiment. De zwarte ondergrond met oranje bies verwijst ook naar de oude uniformen van het KNIL.
EMBLEEM KORPS NATIONALE RESERVE:
De in 1948 opgerichte Nationale Reserve verkreeg in 1983 de korps status, daarmee verviel het oude mouwembleem van de seinvlaggen N en R.
Dit werd gedragen in combinatie met het algemeen infanterie-embleem. Vanaf die datum kreeg het Korps Nationale Reserve een eigen embleem gebaseerd op het Rijkswapen, uitgevoerd in zilver en rood. Dit verwijst naar de schutterijen die van oudsher werden ingezet voor territoriale taken zoals het bewaken en beveiligen van lokaal belangrijke objecten.
Zie vervolg: EMBLEMEN KON. NEDERLANDSE LANDMACHT. (DEEL 2)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten