zondag 6 oktober 2024

NUL EURO BILJETTEN - INDONESIË.

 

  HET GAAT NIET OM DE WAARDE

                VAN HET BILJET, 

       MAAR OM DE AFBEELDING.


NUL EUROBILJET VAN DE ECB.

Het 0 eurobiljet is géén wettig betaalmiddel, wél een heus collectors item. 
Elk 0 eurobiljet is officieel onder licentie uitgegeven en kent verschillende veiligheidskenmerken vergelijkbaar met andere bankbiljetten. Tevens wordt elk biljet onder supervisie van de Europese Centrale Bank geproduceerd in één van de 16 ECB gecertificeerde waarde drukkerijen.
De biljetten kennen verschillende thema's zoals historische gebeurtenissen, bekende personen, steden, kunst, natuur en nog veel meer. Elk biljet wordt in perfecte, ongecirculeerde staat geleverd. 

NUL EURO BILJETTEN INDONESIË 2019.


BOROBUDUR.

De Borobudur is een gigantische boeddhistische tempel op het Indonesische eiland Java en is gebouwd in de periode 750 - 850 n.Chr.
De tempel is gebouwd op en over een berg in de vorm van een terrasvormige afgeplatte piramide. De tempel bestaat uit negen verdiepingen die te samen een weg vormen naar de boeddhistische verlichting (Nirwana) voor priesters en pelgrims.
's Ochtends dient de Borobudur nog steeds als gebedsoord. Een pelgrim loopt iedere etage zeven maal rond met de klok mee. In de stupa's bevinden zich beelden van Boeddha; volgens het lokale bijgeloof ontvangt de persoon wie door de gaten in de stoepa's deze beelden aan kan raken, het eeuwige geluk. 
Sinds 1991 staat de Borobudur op de Werelderfgoedlijst van UNESCO


KOMODOVARAAN.

De Komodovaraan, ook wel de Komodo Dragon genaamd, is een hagedis uit de familie van Varanen. Komodovaraan dankt zijn naam aan het Indonesische eiland waar het reptiel voorkomt; Komodo.
Ook op de nabij gelegen eilanden Rinca en Flores komt het dier voor. De Komodovaraan is de grootste hagedis ter wereld en kan tot 3 meter lang worden.
In tegenstelling tot de meeste hagedissen een de Komodovaraan ook grote zoogdieren zoals wilde zwijnen, geiten en herten. Ook zijn er i het verleden aanvallen op mensen zijn geweest die dodelijk zijn afgelopen; vaak overlijden mensen aan infecties door de beten van een varaan.
De Komodovaraan is een bedreigde diersoort. De habitat is in de laatste decennia ernstig afgenomen en de mens vormt hierbij de grootste bedreiging. Ook eten de Komodovaranen vaak hun eigen jongen op waardoor er weinig varanen het tot tot volwassen uitgroeien. Zelf heeft de varaan geen natuurlijke vijanden.


PONGO ORANGOETANG.

De Pongo tapanuliensis, informeel de Tapanunuli-orangoetang, is een orangoetang (mensaap) die in het tropisch regenwoud op het Indonesische eiland Sumatra voorkomt  in het regentschap Tapanuli Selatan van de provincie Noord-Sumatra.
Het was een van de drie soorten  orangoetangs. Pongo tapanuliensis werd in 2017 als aparte soort beschreven. Het was voor het eerst sinds 1929, dat deze nieuwe soort werd beschreven. 
In 1997 werd tijdens een expeditie melding gemaakt van een geïsoleerde populatie orangoetangs in Noord-Sumatra bij de plaats Batang Toru.



HARIMAU SUMATRA.

Harimau Sumatra, Sumatra Tijger, is een regelmatig gebruikte ondersoort van de tijger die alleen voorkomt op het Indonesische eiland Sumatra.
Deze ondersoort is kleiner dan de andere ondersoorten en heeft een donkerbruine kleur.
Verder is de vacht donker oranje. Het strepen patroon bestaat vaak uit twee parallelle rijen.
De Sumatraanse tijger verschilt van andere tijgers in de afmetingen van enkele delen van de schedel.
Deze tijger leeft  voornamelijk in Atjeh , het noordelijkste deel van Sumatra. Tijdens de tsunami van 2004 is een groot deel van het natuurreservaat weg gespoeld. Tegenwoordig zijn er nog maar 800 exemplaren over, waarvan 350 in het wild.


 DICERORHINUS SUMATRENSIS.

De Sumatraanse neushoorn is de kleinste levende neushoornsoort. Hij leeft solitair en heeft alleen contact met andere neushoorns voor de voortplanting. Die gaat zeer langzaam, want de vrouwtjes zijn geslachtsrijp vanaf hun zesde levensjaar en baren slechts iedere vier jaar één kalf.
Deze soort heeft een schouderhoogte van 100 tot 140 centimeter. Hioj heeft twee kleine hoorns, en de huid is in tweeën verdeeld door een diepe plooi over de nek en achter de schouders langs tot de borst bij de voorpoten.
De sporen van deze neushoorn zijn ongeveer 17 tot 22 centimeter in diameter en hebben drie tenen.
Hij is zwaarder behaard dan de Javaanse soort, maar verliest de beharing met de jaren.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten