dinsdag 3 augustus 2010

BOKRIJK - BELGIË. EEN GRENSOVERSCHRIJDEND UITSTAPJE. (1)




BOKRIJK - BELGIË.

EEN GRENSOVERSCHRIJDEND

 UITSTAPJE. (1)




Het Provinciaal Domein Bokrijk, gelegen in de gemeente Genk in België in overwegend bekend om zijn openluchtmuseum. Het domein is 550 ha. groot



EEN STUKJE GESCHIEDENIS.

Graaf Arnold IV van Loon en Chiny verkocht op 9 maart 1252 een woud gelegen tussen Genk, Zonhoven en Hasselt aan de vrouwenabdij van Herkenrode te Kuringen bij Hasselt.

Dit woud wordt 'Buskenrade' ('buk'= beuk, 'rake'= een stuk grond) genoemd, een plaatsnaam die nadien evolueerde tot Bokrijk. De cisterciën zusters bouwden er een abdijhoeve, lieten vijvers uitgraven en planten er bomen. De abdij verhuurde haar hoeve aan 'halfwinnen' (pachters die werkten voor de helft van de opbrengst) . In 1447 werd Bokrijk een gewone pachthoeve.

Het domein bleef eeuwenlang in het bezit van de abdij totdat de Franse revolutionairen de abdij in 1797 ophieven en het geheel verkochten aan een inwoner van Maastricht.
Vanaf die periode werden de gebouwen verwaarloosd en tot 1890 waren er veel verschillende eigenaars. In 1890 liet de familie Maris-Vanhege al de vervallen woongedeelten afbreken, maar spaarde de bijgebouwen. Op de plaats van de vroegere woning begonnen ze aan de bouw van een kasteel, wat nooit voltooid werd. Ze verkochten het onvoltooide kasteel en het domein aan de graaf van Meeus die het voltooide. Tijdens de eerste Wereldoorlog verkocht de graaf het geheel aan een Joodse familie uit Duitsland. In 1919 legde de Belgische staat beslag op het domein en verkocht het aan de Belgische Boerenbond die er een modellandbouwuitbating van wilde maken. het geheel mislukte door de crisis en het faillissement van de Boerenbond.



In 1838 werd Bokrijk door provincie Limburg verworven. Het was de visie van de gouverneur om cultuur- en natuurproject met elkaar te verbinden en wilde verhinderen dat gebouwen met culturele of historische waarde zouden verdwijnen.

Met de naoorlogse industriële versnelling en de toenemende welvaart in de vijftige jaren dreigde het Vlaamse woonlandschap verloren te gaan en werd het project gestart om hier een openluchtmuseum aan te leggen.







Het openluchtmuseum van Bokrijk werd op 12 april 1958 officieel geopend. Een honderdveertig tal authentieke gebouwen, welke eerst elders in het land van Vlaanderen stonden, vormen de kern van de erfgoed collectie. Naast deze gebouwen bestaat de collectie uit gereedschappen, voertuigen en allen daagse gebruiksvoorwerpen. In totaal omvat dit 30.000 stukken kwetsbaar erfgoed en getuigen van het dagelijkse leven van de 17e eeuw tot 1950. De gebouwen zijn ondergebracht in drie los van elkaar liggende stukken grond Oost- en West-Vlaanderen, Kempen en Haspengouw.



Het Openluchtmuseum is geopend van 27 maart tot 30 september dagelijks van 10 tot 18 uur.
Op zondag zijn er diverse evenementen met een historische herbeleving.

                                                                (zie vervolg deel 2.)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten