dinsdag 2 februari 2010

TEMPEL VAN LUXOR. 14 mei 2003.





                TEMPEL VAN LUXOR 

                          14 MEI 2003.




TEMPEL van LUXOR.

De tempel van Luxor ligt in het midden van de gelijknamige stad. Het wordt ook wel de 'kleine' tempel van Amon genoemd. Als neven heiligdom van de grote Amon tempel in Karnak was deze tempel vooral tijdens het met veel pracht en praal gevierde Opet feest belangrijk. Bij dit feest stond de heilige bruiloft en de geboorte van het goddelijke kind in het middelpunt. De tempel is gebouwd door Amenhotep III en Ramses II en is gewijd aan de Thebaanse drie eenheid; Amon, Moet en Chonsoe. De tempel speelde ook een belangrijke rol in de processie ter ere van Amon aan het begin van het Egyptische nieuwe jaar. De tempel heeft een lengte van 240 meter en is daarmee een van de grootste van Egypte.



Een dromos met sfinxen (zie afbeelding boven) voert naar de toegangspoort in de eerste pyloon. Deze laan verbond vroeger deze tempel met die van Karnak.
Twee enorme beelden van een zittende Ramses II houden de wacht voor de ingang. Vlak naast deze beelden stonden vroeger twee fraai obelisken, waarvan er nu nog maar één staat. de andere obelisk werd door Mohammed Ali in 1831 aan Frankrijk geschonken en staat nu op Place de la Cocorde.

( links de obelisk voor de pyloon van Ramses )

De tempel is opgericht door Amentohep III die de tempel bouwde op vroegere restanten van een tempel die door Hatsjepoet was gebouwd. Onder Toetenchamon en Horenheb werd de enorme zuilengang voltooid. Ook onder Ramses II breide de tempel zich verder uit. Door Nectanebo I werd de dromos naar Karnak versierd met de sfinxen. De zuilen galerij in hun zandkleur waren in de volle glorie tijd van deze tempel beschilderd in prachtige kleuren.





Vlak na de eerste pyloon boven op de daar achterliggende tempelmuur is een moskee gebouwd ter ere van sjeik El Said Abu el - Haggag, welke stierf in 1244 n.Chr. De legende gaat dat zijn lichaam hier omhoog werd gevlogen door engelen. Vreemd genoeg valt dit gelijk samen met het oude Egyptische Opetfeest.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten