TEMPEL VAN HATSJEPOET.
EGYPTE 9 MEI 2003.
Zij was de dochter van de farao Thoetmosis I. Toen Thoetmosis II stierf, haar broer waar ze zelfs mee getrouwd is geweest, ging de kroon naar de zoon van de tweede vrouw van Thoetmosis II, Thoetmosis III. Daar hij te jong was om het land te besturen nam Hatsjepoet dit voor hem waar. Na twee jaar slaagde Hatsjepoet er in zich meester te maken van de kroon van Egypte. Vanaf dat moment werd ze als een farao afgebeeld, als een man met een valse baard, met gekruiste armen over de borst, met op de linker schouder de afbeelding van de 'Herdersstaf' en rechts de 'Vliegenmepper' (beide tekenen van koninklijke macht) en tevens rechts een afbeelding van het Egyptische kruis (Ankh) het teken van de eeuwigheid.
Tijdens haar bewind kende het land welvaart en vrede.
In het dal van Deir el-Bahari liet ze haar doden tempel bouwen die zich uitstrekt over drie terrassen. Dat de opgang van de tempel bestaat uit een glad langzaam hellend gedeelte, in plaats van geheel uit traptreden te zijn gemaakt, heeft als rede dat er toen nog veel zware vrachten werden versleept op sleden.
De doden tempel van Hatsjepoet was opgedragen aan de godin Hathor die overal in Egypte zeer geliefd was en vereerd werd. Ze was de godin van muziek, dans en vreugde. Ze werd voorgesteld als een vrouw met koeienhorens in de vorm van een lier, die de zonneschijf omringden. Ze was de dochter van de god Re en de echtgenote van de god Horus. In geheel Thebe werd zij als beschermheilige van de begraafplaatsen vereerd.
Twintig jaar later na de dood van Hatsjepoet heeft Thoetmosis III al de tekens met haar afbeeldingen en naam laten weg beitelen. Dit niet zozeer uit haat, maar vermoedelijk om politieke en of religieuze redenen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten