woensdag 17 november 2010

HOOGWATER IN LIMBURG NOV. 2010.


Na enige weken lang regenval, viel er in het weekeinde van 13 - 14 november 2010 nog meer regen dan verwacht was. Beken en kleine riviertjes traden buiten hun oevers en het reeds verzadigde land kon het water niet meer in zich opnemen.

Veerdiensten werden gestaakt, de stuwen in de Maas werden getreken, en het nog buitenloppende vee naar hoger geplaatste gronden gebracht.

Na jaren van aanleg van overstromings water opvang gebieden zouden we dit nooit meer mee mogen maken. Maar helaas de mens wikt en de natuur beschikt!


Zondag 14 november werd de stuw bij Linne gestreken en de keerschotten verwijderd.Maandag 15 november ging het laaste deel van de stuw er uit, daar Limburg weer wateroverlast had, daar ook in de Belgische Ardennen een overvloed aan water een weg zocht.

Ondanks dit alles kan het toch mooie plaatjes opleveren.Dinsdag 16 november werden, na het weer zakken van het water, de pijlers van de kraanbrug, om de schotten te plaatsen, weer opgehaald en het railsdek weer teruggelegd in de potdikke mist. Nu 17 november het meeste Maaswater nog via de gestreken stuw zijn weg zoekt kwam de vistrap bijna droog te staan. Het blijft de vraag: Wanneer weer?Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen