donderdag 21 januari 2010

HET PHLILAE TEMPELCOMPLEX. (2)HET TEMPEL COMPLEX. (1) Voor de eerste pyloon ligt het groothof met rechts een zuilen galerei met 16 zuilen en achterin drie kapellen (2). Dit dateerd uit de 3e eeuw v.C. en bleef tot 537 n.C. in gebruik, zelfs als Koptischekerk. De poort in de eerste pyloon is 18 meter hoog en het geheel is 45,5 meter breed. Op de beide torens staan in reliƫfs hoe Ptolemaeus XII Neos Dionyses de traditionele vijanden van Egypte vernietigd ten aanzien van de goden Isis, Horus van Edfu en Hathor. Voor de ingang staan twee zittende leeuwen beelden (3). Op de binnenplaats achter de eerste pyloon afgeschermd door zuilenhallen stond eens de tempel van Amasis.
Achter de tweede pyloon (4) ligt de tempel van Isis. Het plafond rust op 10 zuilen en de tempel heeft 12 kamers en een crypte. Rechts naast de tweede pyloon en de tempel van Isis ligt het mamisi (7) oftewel het geboorte huis.
Rechts vanaf het groot voorhof ligt de poort van Hadrianus (5) met daarachter de kiosk van Trajanus (6).
De kiosk van Trajanus (6) bestaat uit 14 zuilen voorzien van bloemkapiteel welke onderling zijn verbonden door lage muren.
Ook de 'Nijlmeter' is weer aan de oever terug te vinden (8).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen