maandag 16 november 2009

Zeezoutwinning in Kasumba - Bali.Kasumba ligt aan de oostkust van het eiland Bali. Zeezoutwinning kennen we allemaal van het onder water laten lopen van de zoutpannen en daarna het water te laten verdampen. Het nadeel hiervan is dat al het vuil wat in het zeewater zit ook in het zout tercht komt en het opnieuw gereinigd moet worden.
In Kasumba gebruikt men zand van het strand als een filter om het water te reinigen.
Het zand wordt van het natte strand geschept en in een enorme bak gestort. Hierop wordt nogmaals het zeewater gegoten totdat het zand volledig verzadigd is. Nu wordt er op het zand een houtenschot gelegd wat verzwaard wordt met stenen.
Het gefiltreerde zeewater komt onder uit het vat uit een kleine opening en wordt via een uitgeholde bamboe stok afgevoerd naar de vergaarbakkan. Het zoute water is nu klaar helder en wordt nu in uitgeholde stukken boomstamen gegoten om buiten op het strand in de wind en de zon te verdampen. Wat overblijft is prachtig wit gekristalliseerd zeezout. Het zand wordt regelmatig verwisseld en netjes uitgeharkt over het strand zodat het het bij hoog tij weer afgevoerd wordt naar de zee. Het is een zwaar en tijdrovend werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen