dinsdag 24 november 2009

SAWA'S op BALI. (deel3)

Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer


Klik hier om het geheel als een diashow te bekijken.

Het omploegen van de sawa's gaat met een door een waterbuffel voort getrokken ploeg, waarbij de boer soms tot zijn knieën in de modder loopt. Do modder ziet bijna zwart, doordat na de oogst het kaf etc. wordt verbrand en de achter gebleven as weer wordt omgeploegd met de grond.
Het gedeeltelijk verbrande kaf wordt nu ook gebruikt als voedinggrondstof voor de teelt van bijvoorbeeld cherry-tomaten. (zie: Cherry-tomaten en oude vrouwen 24-03-2009 in dit blog.)
Grotere vlakke sawa's worden met behulp van een kleine motorploeg omgedaan, wat meestal coöperatief werk is. Het maaien gebeurd nog steeds met behulp van een sikkel, daar machines niet kunnen werken op de terrassen, zo ook het dorsen d.m.v. uitslaan op een rooster is iets waar de gehele gemeenschap aan meewerkt.
Een wandeling over de smalle dijkjes tussen de sawa's is een ervaring op zich zelf.
Ondanks de goede wandelschoenen met ribbels in de zolen had ik vaak de grootste moeite om niet weg te glijden. De lokale bevolking loopt gewoon op blote voeten of op teenslippers in een perfect evenwicht en vaak nog met een volle mand op het hoofd.
Op Bali kent men ook droge terrassen bouw voor de teelt van groenten.
P.S.(De opnamen uit deze drie afleveringen zijn gedeeltelijk negatievenscan en fotoscan, omdat van de laatste de negatieven door het vocht in de tropen waren aangetast. Zo zijn enkele opnamen die in matraster zijn afgedrukt niet al te scherp.)

1 opmerking: