dinsdag 24 november 2009

SAWA'S op BALI (deel 2)

Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer


Klik hier om het geheel als een diashow te bekijken.

Het woord sawa of sawah is Maleis voor rijstveld. Het is geheel afhankelijk van de plaats waar ze zijn aangelegd hoe ze er uit zien. De stukken grond worden door lage lemen dijkjes omdijkt. Daar waar het nodig is worden ze in terrassen aangelegd. Dit alles is handwerk. Sommige van de sawa's zijn al honderden jaren oud.
Omdat we hier op Bali de natte rijstcultuur hebben, welke meer opbrengt dan de droge rijstcultuur, is de waterhuishouding van groot belang, daar de planten in het water staan totdat de rijstaren volgroeid zijn.
We onderscheieden drie soorten sawa's:
1; Sawa's die afhankelijk zijn van het regenwater.
2; Sawa's die bevloeid kunnen worden.
3; Moerassawa's.
Het komt neer op een zeer uitgedacht bevloeiingsysteem met dammetjes, overlaten, kanaaltjes en zelfs uitgeholde bamboestelen doe als water toe- of afvoerpijp dienst doen. Deze vorm van waterhuishouding die het land op de juiste momenten moet bevloeien voorkomt tevens erosie van de hellingen. Daarbij vookomt het onder water zetten de groei van onkruid.
Vaak wordt er ook vis (goudkarpers) in gehouden. De vis dient niet alleen als voesel, maar eet ook de muggenlarven op en voorkomt zo malaria.
Ook worden er eenden op gehouden die dan weer ander ongewenst ongedierte opeten en later dan zelf de pan ingaan. Het is een leuk gezicht de eendenhoeder over de sawa's te zien trekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen