maandag 23 november 2009

SAWA'S op BALI (deel 1)

Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayerKlik hier om het geheel als een diashow te bekijken.


Wat mij al de jaren het meeste fascineerde op Bali, dat waren de sawa's. Over welk gedeelte van het eiland je ook reisde overal kwam je ze tegen. Op de hellingen van de bergen, hellingen van de rivieroevers, op vlakkere delen en zelfs tot aan de kust van de Indische-oceaan. Geen sawa is het zelfde om te zien. Het zijn de grillige vormen van welke op de hellingen liggen. De meer rechthoekige vormen van welke op het vlakkere landschap liggen. Daarbij komt ook de steeds afwisselende kleuren van het stadium waarin de sawa zich bevindt. Bali kent soms meer dan twee oogsten per jaar en dat is per streek nooit gelijktijdig.
Zo kan de sawa net bemest, omgeploegd zijn en onder water gezet, maar even verder is de rijsthalm al goudgeel gekleurd om geoogst te worden. Lichtgroen getint door de jonge aanplant en donkergroen voodat de planten vrucht dragen. Zwart en afgebrand na de oogst en bruin van het modderwater na het ploegen. Soms hemelsblauw van de refectie van de blauwe lucht in het water wat op de sawa staat.
Al deze veranderingen doen je soms afvragen of je er wel of niet eerder was geweest, daar het er steeds weer ander uitziet. (zie vervolg in deel 2 en 3.)

2 opmerkingen:

  1. Kees je bent wel een zondagskind dat je dit allemaal met eigen ogen hebt mogen aanschouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig mooi.Tijdens mijn verbijf
    in Indonesie helaas geen kans gekregen dit eiland te bezoeken.

    Paul

    BeantwoordenVerwijderen